Hart Design & Construction
Cornbury Mill A5.jpg

Watermill restoration

Location Devizes
Completion date summer 2015
Architect  Design Scape Architects. Bath
Cost £280K

A dark, damp mill becomes light and full of life.

A dark, damp mill becomes light and full of life.

Cornbury Mill A9.jpg
Cornbury Mill A2.jpg
    Described in the agent’s details as a ‘picture book 18th century mill house set in beautiful mature gardens’, this former watermill close to Devizes in Wiltshire turned out to be a highly challenging project. The existing house may have been pretty on the outside, but inside it was dark, damp and full of small rooms with low ceilings.   Our team removed several internal partitions, opened the stairwell and built a feature stair at the heart of the house, and created a large glass window at the end of the kitchen, linking the living space with the mill race beyond. These fairly simple changes created a light and airy open plan living space on the ground floor and fundamentally changed the feel of the house. 

 

Described in the agent’s details as a ‘picture book 18th century mill house set in beautiful mature gardens’, this former watermill close to Devizes in Wiltshire turned out to be a highly challenging project. The existing house may have been pretty on the outside, but inside it was dark, damp and full of small rooms with low ceilings. 

Our team removed several internal partitions, opened the stairwell and built a feature stair at the heart of the house, and created a large glass window at the end of the kitchen, linking the living space with the mill race beyond. These fairly simple changes created a light and airy open plan living space on the ground floor and fundamentally changed the feel of the house. 

Cornbury Mill A3.jpg
Cornbury-Mill-B6.jpg
Cornbury-Mill-B4.jpg
    This all sounds straightforward, but the work was anything but. Early signs of damp in one small room led a damp specialist to suggest replacing the concrete floor slab. Once removed, the room rapidly filled with four inches of water bubbling up from what looked like a spring beneath the floor. It turned out that the water table sat only a foot or so below the external surfaces – and well above the internal floor. In the end we found a total of three natural springs under the house.   After a rapid design exercise we removed the floor slabs throughout the ground floor and introduced a replacement subfloor drainage system and above-slab drained tanking system. This also gave us the opportunity to lower the floor level a little to improve headroom – and to incorporate an underfloor heating system. 

 

This all sounds straightforward, but the work was anything but. Early signs of damp in one small room led a damp specialist to suggest replacing the concrete floor slab. Once removed, the room rapidly filled with four inches of water bubbling up from what looked like a spring beneath the floor. It turned out that the water table sat only a foot or so below the external surfaces – and well above the internal floor. In the end we found a total of three natural springs under the house. 

After a rapid design exercise we removed the floor slabs throughout the ground floor and introduced a replacement subfloor drainage system and above-slab drained tanking system. This also gave us the opportunity to lower the floor level a little to improve headroom – and to incorporate an underfloor heating system. 

Cornbury Mill A4.jpg
Cornbury Mill A5.jpg
Cornbury Mill A6.jpg
 The flooding led us to discover significant cracks within the chimney breast and, most serious of all, bricks at base of the chimney that had returned to clay through compression and water logging. We rapidly installed temporary propping and began rebuilding. This allowed us to open the fireplace and install a double faced wood-burning stove which could serve two spaces at once.   Hart was able to take these issues in our stride – even the fact the building had a river flowing through it – by collaborating closely with the design team. Everything was helped significantly by the clients’ trust in us. In fact, what first seemed like disasters turned out to be opportunities for further improvements and innovations – a way of working that comes naturally to us.    The result is a house changed utterly on the inside but little altered externally. It remains as charming as it always was, but now the interiors are clean, warm and light. And dry. Very dry. 

The flooding led us to discover significant cracks within the chimney breast and, most serious of all, bricks at base of the chimney that had returned to clay through compression and water logging. We rapidly installed temporary propping and began rebuilding. This allowed us to open the fireplace and install a double faced wood-burning stove which could serve two spaces at once. 

Hart was able to take these issues in our stride – even the fact the building had a river flowing through it – by collaborating closely with the design team. Everything was helped significantly by the clients’ trust in us. In fact, what first seemed like disasters turned out to be opportunities for further improvements and innovations – a way of working that comes naturally to us.  

The result is a house changed utterly on the inside but little altered externally. It remains as charming as it always was, but now the interiors are clean, warm and light. And dry. Very dry. 

Cornbury Mill A8.jpg