Hart Design & Construction
Renovation & Extension Wiltshire B3.jpeg

Renovation and extension

Location Wiltshire
Completion date Spring 2015
Cost £250K
Architect Askew Architects. Bristol
Video Watch

 

A 17th century workers cottage transformed into a luxurious environmentally friendly home with stunning new design features.

A 17th century workers cottage transformed into a luxurious environmentally friendly home with stunning new design features.

Renovation & Extension Wiltshire A2.jpeg
Renovation & Extension Wiltshire A5.jpeg
Renovation & Extension Wiltshire A3.jpeg
  The Hart team delivered a complete design and build package for this cottage, which historically had been part of the Longleat estate. Throughout the renovation we retained and highlighted many of the cottage’s original features, restoring exposed stone and brick walls to create warm textures.   A major new extension was added, including a spacious kitchen, dining area and family area, which increased the building’s footprint by 150%. The kitchen features a wine cellar pod and a number of rooms leading off – including a heated boot room, utility and washroom/WC. Virtually the entire kitchen wall facing the garden consists of custom-made glass sliding doors, which when folded back completely, create a sense of shared space with the garden. 


The Hart team delivered a complete design and build package for this cottage, which historically had been part of the Longleat estate. Throughout the renovation we retained and highlighted many of the cottage’s original features, restoring exposed stone and brick walls to create warm textures. 

A major new extension was added, including a spacious kitchen, dining area and family area, which increased the building’s footprint by 150%. The kitchen features a wine cellar pod and a number of rooms leading off – including a heated boot room, utility and washroom/WC. Virtually the entire kitchen wall facing the garden consists of custom-made glass sliding doors, which when folded back completely, create a sense of shared space with the garden. 

Renovation & Extension Wiltshire A11.jpeg
Renovation & Extension Wiltshire A7.jpeg
Renovation-&-Extension-Wiltshire-B5.jpg
    A magnificent feature in the new extension is an imposing raw steel staircase with steps made from green oak railway sleepers, a balance of strength and grace that was designed and handmade specially for the cottage.   Upstairs is a reclaimed wooden floor leading to three bedrooms and a remarkable bathroom. At its centre is a large, deep, roll top copper bath alongside an old brick fireplace with wood burner – a striking contemporary design mixing stainless steel, copper and warm red period brick, highlighted against dark walls

 

A magnificent feature in the new extension is an imposing raw steel staircase with steps made from green oak railway sleepers, a balance of strength and grace that was designed and handmade specially for the cottage. 

Upstairs is a reclaimed wooden floor leading to three bedrooms and a remarkable bathroom. At its centre is a large, deep, roll top copper bath alongside an old brick fireplace with wood burner – a striking contemporary design mixing stainless steel, copper and warm red period brick, highlighted against dark walls

Renovation & Extension Wiltshire A4.jpeg
Renovation & Extension Wiltshire A13.jpeg
Renovation & Extension Wiltshire A14.jpeg
    The house is insulated to high standards, and has solar panels fitted discreetly on part of the roof largely hidden from sight from the ground. The Hart team designed and carried out every aspect of this unique project, from interior design to the last exterior details. 

 

The house is insulated to high standards, and has solar panels fitted discreetly on part of the roof largely hidden from sight from the ground. The Hart team designed and carried out every aspect of this unique project, from interior design to the last exterior details. 

Renovation & Extension Wiltshire A16.jpeg
Renovation & Extension Wiltshire A17.jpeg